Velšský pony

24.06.2011 08:19

Původ a historie

Původním domovem velšského poníka je drsná oblast Walesu ve Velké Británii. Obzvlášť v horách jsou náročné podmínky - kruté zimy, minimální vegetace. Tento kraj vychoval z velšských poníků neobyčejně odolné a nenáročné koně schopné přežít i v tvrdých podmínkách.

 

Několikrát v historii byla existence těchto poníků vážně ohrožena - například když na příkaz panovníka Jindřicha VII. měli být všichni koně menší patnácti pěstí zabiti. Přežila jen hrstka vysoko v nedostupných horách.

 

Postupně si jich ale lidé začali více všímat a využívat je k nejrůznějším pracím - v dolech, na farmách, v lehké zápřeži, sloužili i jako koně poštovní. Byl vyšlechtěn moderní, krásnější velšský pony.

 

Popis plemene 

Toto plemeno se vyznačuje malou, krátkou, ale ušlechtilou hlavou (je zde patrný vliv arabského koně), vysoko nasazeným krkem a ocasem a velkými pevnými kopyty libovolné barvy (častá jsou kopyta pruhovaná).

 

Hřbet je kratší a kulatý, kohoutek méně výrazný, záď je mírně skloněná a svalnatá, plec je delší a šikmá, hrudník dostatečně mohutný. Nohy jsou suché a pevné, postoj předních končetin bývá posunutý vpřed.

 

Plemenné znaky

Velšský pony se nejčastěji vyskytuje v barvě bílé, hnědé a rezavé. Strakáči nesmějí být registrováni.

 

The Welsh Stud Book - Plemenná kniha pro velšské poníky (založena r. 1901 ve Velké Británii, v České republice se z ní vychází) rozlišuje podle velikosti čtyři skupiny velšanů:

  • sekce A - velšský horský pony (Welsh Mountain Pony) - poníci do 122 cm. Tito poníci tvoří základ pro chov ostatních skupin;

  • sekce B - velšský pony (Welsh Pony) - výška do 137 cm, oblíbený jezdecký pony;

  • sekce C - velšský ponytypu kob (Welsh Pony of Cob Type) - mohutnější

    (příměs cizí krve pro zlepšení exteriéru, křížení velšského ponyho s kobem);
  • sekce D - velšský kob (Welsh Cob) - vznikl křížením světšími plemeny, KVH nad 137 cm;

  • sekce WPBR - zvláštní skupina, tzv. podílový velš(Welsh Part-Bred) - koně sminimálně 12,5% podílem registrované velšské krve, přesná kohoutková výška není předepsána.

 

Charakteristika plemene

Tento pony je velmi spolehlivý, obětavý, učenlivý, odolný, vytrvalý i dostatečně temperamentní, proto je využíván jako jezdecký poník pro děti.

 

Využití

Velšský pony je vynikajícím koněm pro jezdecké využití a výcvik dětí. Uplatňuje se v drezurních i skokových pony disciplínách (s ohledem na jeho velikost je výborným skokanem). Velšští koně sekce C a D jsou úspěšně využíváni i v zápřahu a jako všestranní hospodářští koně. Vzhledem k mohutné stavbě tělavelšského koba je tento vhodný i pro turistické ježdění dospělých jezdců. Kob se také využívá jako lovecký kůň. 

obrázky